SAA_logobanner_rgb2
cropped-SAA_logo_oval.png

Vízia

<10% pokrytie stromami na poľnohospodárskej pôde na Slovensku do roku 2040.

Poľnohospodárstvo nie len na Slovensku, ale aj v celej Európe čelí a bude čeliť mnohým výzvam súčasne. Súčasné poľnohospodárstvo a využívanie pôdy sú zodpovedné za 15 – 30 % všetkých emisií skleníkových plynov, pričom poľnohospodárstvo je jedným z mála odvetví, ktoré aktívne zachytáva uhlík. Zároveň je najväčším prispievateľom k strate biodiverzity. Poľnohospodárska výroba je pod tlakom zmeny klímy, napr. v dôsledku neistých zrážok alebo zvýšeného rizika extrémnych poveternostných udalostí, a zároveň čelí výzve nakŕmiť rastúcu svetovú populáciu a uspokojiť dopyt po obnoviteľných zdrojoch.Riešenie týchto zložitých a vzájomne prepojených problémov je náročnou úlohou. My vidíme ako jedno z účinných riešení práve agrolesníctvo – systém udržateľného využívania pôdy. Viac sa dočítate v záložke „O agrolesníctve“.

Fenomén vodnej a veternej erózie, poľnohospodárske sucho, znižujúci sa welfare hospodárskych zvierat, strata biodiverzity a celkovo dopady zmeny klímy nepoznajú hranice pôdnych blokov, krajov, politické preferencie, vyznanie, pohlavie ani rasu. Majú vplyv na nás všetkých a preto v asociácii nerobíme rozdiely. Našim jediným kompasom sú vedecky overené poznatky.

Fenomén